Veckans Mumsbit
Jag tänkte börja med vilken min favorit Marabou är. Igentligen äter jag nästan aldrig marabou, men då det händer föredrar jag digestive smaken! Det är den perfekta blandningen mellan söt mjölk choklad och krispiga kex bitar.
Eftersom jag har bott utomlands mesta delen av mit liv så trodde jag väldigt länge att man utalade kexen på engelska sättet (daijgestiv), tills min kompis kollade frågande på mig och sa att det faktiskt inte utalades så. Haha där fick jag!
Italiano
Ikväll lekte jag italienare och gjorde pastastubbar eller tjusigare sagt cannelloni! När jag har varit på restauranger och har beställt pasta, har jag ofta beställt pastastubbar och trott att de menade penne med någon god sås, och så har det alltid visat sig vara cannelloni. Detta har hänt ett flertal gånger, att jag inte lär mig! Hihi men gott är det ju. Så idag bestämde jag att göra just den här pastan med kyckling och broccoli. Den här bevisade än en gång hur mycket jag älskar den italienska pastan! Det finns ju mängder med olika typer som man kan blanda med massa olika tillbehör! Muuuummmmmmmssss.
Till dagens pasta då. Den var väldigt safktig och god, ganska lätt att göra, men tog en timme att göra (inklusive gräddningen då).
Kyckling och broccoli Cannelloni:
8 lasageplattor
150 gram broccoli
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 kycklingfiléer, ca 300 gram
3 msk tomatpurén 4 dl vatten
½ tsk salt
2 dl crème fraiche
2 dl lagrad ost, riven
1 krdm svartpeppar
olivolja
smör till formen
Smörj en hög, ugnsfast form med smör.
Lägg lasagneplattorna i rikligt med kokande vatten och låt koka några minuter, så de blir mjuka och går att böja. Koka inte för länge, då blir de svåra att forma.
Ta upp plattorna, låt svalna något och forma till rör. Ställ rören tätt i den ugnsfasta formen. Det är viktigt att formen är lika hög som rören så att rören inte torkar.
Rensa broccolin och förväll den lätt. Eller tina frusen broccoli i varmt vatten. Låt broccolin rinna av och ställ åt sidan.
Finhacka löken. Skär kycklingen i mindre bitar (de ska gå ner i pastarören). Hetta upp oljan i en stekpanna och stek kycklingen tills den tagit färg. Sänk värmen och genomstek precis. Lägg köttet åt sidan.
Sätt ugnen på 225°. Hetta upp lite olja och fräs löken mjuk, pressa ner vitlöken. Späd med tomatpurén och vattnet. Tillsätt kryddorna. Låt såsen koka ihop några minuter och smaka av.
Blanda crème fraiche, ost och peppar.
Fyll pastarören med broccoli och kyckling. Fyll på med tomatsås så rören blir fyllda. Toppa varje pastarör med en klick crème fraiche-sås.
Häll den tomatsås som blir kvar över och runt rören.
Täck pastarören med folie eller lock och gratinera i ugn 225° grader 25 minuter. Lyft bort locket/ folien och låt rören stå inne ytterligare fem till tio minuter för att få fin färg. Servera genast.
Smaklig måltid fina läsare!
A little time for myself
Receptet hittade jag i boken "Fler kladdkakor" av Mia Öhrn
Ni behöver:
2 ägg
1,75 dl strösocker)
75 g smör
400 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Gör så här:
Ställ ugnen på 200°. Vispa ägg och socker i en bunke. Smält smöret och 200 g av chokladen och rör ner det i smeten. Rör ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Grovhacka den resterande chokladen och rör ner chokladbitarna i smeten. Klicka ut smeten på plåtarna och grädda i ca 7 min i 200 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna något innan de tas av plåten.
Månadens Sötsak
Månadens sötsak är frukt och då tänkte jag genast på en paj jag velat göra super länge! Dena pajen kommer från allt om mats bok pajer, det är en nötig hallon och vit choklad paj. I mina ögon är det här en dröm paj, med fina stora hallon från mitt land (frysta) och vit choklad som passar till allt. Titta bara på hur fina färgerna är tillsammans.
Servera med en kula vaniljglass.
Hallonpaj med vit choklad:
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
200 g frysta hallon
1/2 dl strösocker
3/4 msk potatismjöl
100 g vit choklad
25 g mandelspån
Smält smöret tills det fått ljusbrun färg. Ta kastrullen åt sidan och blanda i mjöl, socker och bakpulver. Låt degen svalna. Tryck ut degen i pajformen. Låt stå kallt i 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
Blanda hallon med socker och potatismjöl. Grov hacka chokladen. Fördela hallonen i pajskalet och strö över chokladen och mandelspån.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 minuter. (jag tog det i 18 för att få det ordentligt gräddad). Servera med en kula glass!
Boost me up
Eftersom jag är så slö idag tänker jag försöka peppa upp migsjälv med att göra vit varmchoklad och lyssna på en brud som livar upp festen! Hon har rytm, taktkänsla och framförallt heta dance mooves...
Den ska spelas medan jag:
Häller 4 dl mjölk i en kastrull, bryter ner 50 g vit choklad och låter det värmas upp. Ha inte på för hög värme och rör om hela tiden så det inte bränns! För att lyxa till det kan du strö i lite kanel. När du ser att det har blandats väl, häller du drycken i glas och du kan antingen pynta med lite kakao eller en klick vispgrädde! Mums, som Maria Montazami brukar säga.
WAAAY HOO
Våffeldagen!
Tänkte visa här lite hur man gör vanliga frasvåfflor. Det är mycket enkelt och jag tycker de är mer saftigare och smaskigare än färdig mix. Receptet är från min mormor, hon var en riktig gammeldags husmor, som tyvärr dog innan jag fick lära mig några av hennes konster. Men mamma kan ganska mycket hon med :)
Hoppas ni hade en trevlig våffeldag!
Mormors Frasiga Våfflor: ( 8 portioner)
4 dl vetemjöl
2,5 dl kallt vatten
4 dl vispgrädde
4 msk smält smör
Blanda ihop vetemjölet och det kalla vattnet till en jämn smet, lättast att använda en elvisp. Vispa grädden till hårt skum och rör ner i smeten. Rör sist ner det smälta smöret. Grädda och servera färska med vispgrädde och sylt eller varför inte glass.
(ser inte så aptitligt ut, men the outsides not important, eller hur)
Tyckte lite synd om migsjälv när våran elvisp plötsligt gick sönder och jag var tvungen att
vispa grädden för hand, känner redan träningsverken...
Tillslut blev det den här smarriga kreationen som fick slinka ner.
My two pals Ben and Jerry
Glassen var ganska god som förväntat, krämig choklad glass, med choklad och kokos virvel och choklad överdragna små kakbitar. Blir ni sugna nu? Dock är min favorit Baked Alaska, min kärlek för vit choklad är nog snäppet större än den för kokos, hehe. Coconuttery fair hette den och den får en värdig 3,5/5 av mig. Har ni smakat den andra nya, nordic water peace tror jag den heter. Är den god?
Nu ska jag ut och luncha med Jessica och Catti!
Ha en fortsatt trevlig lördag!
Dansarens Tryffeltårta!
Jag kunde inte låta bli att baka nåt kladdigt och chokladigt när pappa kom hem med årets första jordgubbar! Det är så otroligt gott med en chokladkaka, några jordgubbar och en klick vispat grädde! Riktig sommarkänsla :)
Tryffeltårta:
Lite mjukt smör och ströbröd till formen
200 g mörk choklad
150 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
ev färska bär eller vispgrädde att servera till
Förbered en liten springform (20 cm i diameter) som har löstagbar botten. Smörj formen med smör och strö över ströbrödet. Värm ugnen till 225°C.
Smält chokladen över vatten bad eller mikro. Ställ sedan den smälta chokladen åt sidan. Smält då smöret.
Blanda ägg och socker i en bunke, vispa inte mer än nödvändigt. Rör ner det smälta smöret och chokladen. Vänd sist ner vetemjöl och häll smeten i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt den sen kallna och därefter är den redo att servera!
Paj är gött
Grekisk inspirerad spenat & fetaost paj:
4 lager filodeg (ca 270 gram)
4 ägg
300 gram fetaost
450 gram fryst, tinad spenat
Några nypor Peppar/Salt/Oregano/Paprikapulver/Cayennpeppar
Olivolja
Färsk oregano (kan uteslutas)
Börja med att tina upp spenaten och filodegen(ifall man använder fryst).
Blanda ihop ägg, fetaost och kryddor med en gaffel.
Stek spenat i ungefär 1msk olivolja.. Blanda i äggsmeten.
Ta ett bakplåtspapper. Skölj och skrynkla under rinnande vatten för att göra mer rörligt. Lägg det på arbetsytan.
Lägg på ett lager filodeg på bakplåtspappret, se till att arean av filodegen är större än stekpannan. Ringla över olivolja och paprikapulver. Lägg på ett nytt lager filodeg sen Olja, paprikapulver. Nytt lager. På sista lagret använder du Cayennpeppar istället för paprika. Totalt 3-4 lager. Oroa er inte för hur det ser ut.
Dra över bakplåtspappret med filodegen i en stekpannan ungefär 26 cm diameter.
Häll i äggblandningen. Vik över degen som sticker utanför stekpannan så att äggblandningen blir täckt. Ta bort överflödigt bakplåtspapper.
Sätt stekpannan på spisen i 2-3 minuter för att skapa en krispig yta. Strö färsk oregano och paprikapulver över.
Sätt in pajen i ugnen för att bli klar (glöm inte att använda en stekpanna som tål ugnen).
Klar efter cirka 15-20 minuter i 200 grader.
Ta bort bakplåtspappret. Servera med en fräsch sallad!
ENJOY!
Morning to yah
Nu drar vi igång!
Hej kärar läsare!
Välkomen till min nya blogg! Ifall ni känner mig eller har kollat min profil så förstår ni att jag älskar att baka! Jag är känd mellan mina vänner som pensionärsbakaren. Jag går fortfarande i skolan men ändå bakar jag minst 2 gånger i veckan! Om ni fortsätter att följa mig kommer ni få uppleva alla mina recept, vad jag bakar, tips om mysiga kaffén och lite av mitt liv. Hoppas ni är här för att stanna!