Princesstårta!

En riktig svensk klassiker är princesstårtan! Gudomligt god med lager av sockerkaka, vaniljkräm, sylt, grädde och sist grön marsipan! Denna tårta förknippar jag med barndomen, mormor, barnkalas och väldigt goda tider. Så i helgen lärde min mamma mig hur man gör sin egen tårta och jag rekommenderar starkt att göra den själv och inte vara lat och köpa hem. För det är verkligen busenkelt att göra även fast man kan fuska lite och använda vaniljpulver som man blandar med mjölk och sen ett marsipantäcke, för då bir det extra lätt. Sen är det också alltid godast hemmagjort!

Princesstårta:
Du behöver:
Alla sockerkaks ingredienserna, ca 5 dl grädde, ett paket färdig marsan eller vaniljkräm (finns att köpa i färdig pulverform), sylt (jag använde hemmagjord hallonsylt), marsipantårtlock och lite florsocker!

Sockerkaka:
3 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret i en liten kastrull och slå sedan i mjölken (eller vattnet) och låt det hela koka upp. Rör hastigt ner den heta smörmjölken i äggsmeten. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och häll sedan i blandningen i äggsmeten. Rör smeten slät (men rör så lite som möjligt). Häll sedan smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

Låt kakan svalna och dela den i 3 delar.

Blanda vaniljpulver eller marsanpulver med mjölk (det står på förpackningen hur mycket man behöver).
Lägg på marsankrämen på bottendelen av sockerkakan. På den andra sockerkaksdelen fördela hallonsylten. Sätt ihop de två delarna (krämen mot sylten).
Sen gör du samma process. Lägg på krämen på toppen och hallonsylten på den översta sockerkaksdelen och sätt ihop.

Vispa grädde fast och lägg på det på toppen ungefär som en kulle så den fina runda tårtformen blir av.
Lägg sist på den färdigköpta marsipantäcket, pudra på lite florsocker och voila så har du en princesstårta!






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0