Muscovadkakor

Gjorde jätte spännande kakor idag! Både hårda, krispiga och mjuka på samma gång. Väldigt mysiga, tyckte de var perfekta vår och höst kakor, passar mycket bra till en kopp té. Receptet hittade jag inne hos den jättefina bloggen sötasaker här.

Muscovadkakor:
100 gram rumsvarmt smör
1 dl ljust muscovadosocker
rivet skal av en citron
1 msk pepparkakskrydda
1/2 dl sirap
1 ägg
4 1/2 dl mjöl
1 krm salt
1 tsk bikarbonat
muscovadosocker till garnerning

Sätt ugnen på 200 °C.
Rör smöret med muscovadosockret. Riv i citronskal och blanda ner pepparkakskrydda. Rör sedan ner sirap och ägg. Blanda mjöl, bikarbonat och salt för sig och rör sedan samman med resten. Rulla till små bollar och doppa halva i en skål muscovadosocker. Lägg på plåt med sockersidan upp.  Grädda i 10 minuter.




HURAA!

Hej hej, just nu är jag väldigt glad, för idag har jag vunnit en tårttävling! Fika föreningen i min skola anornade en söt tårttävling och det var några riktigt fina bidrag. Fancy grejer som svartvinbärsmousse och häftiga dekorer, men jag tog hem segern. Blev otroligt glad och tycker att även fast det inte var en stor grej så tyckte var det en ära.
Mitt bidrag var den tre lagers moussetårtan jag bloggade om innan. Älskar när folk uppskattar sina bakverk :) Så tack!


Mandel och nougatkaka

Denna kaka är mycket krämig och rikligt nougat smakande. Passar fint till ett kaffe kalas, om man nu har det nuförtiden (skulle inte banga).
Receptet hittade jag i boken Två systrars söta! Enjoy!

4 delade ägg
400 g grovriven mandelmassa
100g smält smör
1 tsk bakpulver
125g nougatmassa
mandelspån

Sätt ugnen på 175° C.  Smörj och bröa en rund bakform. Vispa ihop äggulor, mandelmassa, smält smör och bakpulver. Vispa äggvitorna i en ren bunke till hårt skum. Vänd försiktigt ner dem i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter. Lägg folie över kakan efter 25 minuter så att den inte blir för mörk. Lått svalna på galler.
Smällt nougatmassa i en skål över vattenbad och bred ut över hela kakan, även på sidorna. Strö över mandelspånen.


Mitt första mästerverk

Min familj har alltid älskar att laga mat, min pappa har många gånger fyllt köket med otroliga dofter medan mamma alltid gjort fina efterrätterna till. Sen är min systers man också väldigt intresserad och mycket duktig på att laga mat, så det var nog inte så förvånande att jag också fall för maten.
Det var exakt ett år sen som allting började, då jag blev seriöst sjuk och var tvungen att missa skolan och bara vara hemma och bättra mig. Genom att jag hade så mycket tid över så började jag intressera mig i mat, speciellt bakningen.
Den som har varit en stor inspiration och förebild för mig och som många gånger bjudit på fantastiska bakverk och dessutom gav mig min första kokbok är Carina. Hon är vad jag kallar den perfekt mamman i köket, alltid på ett strålande prattigt humör när hon bakar alla sina goda kreationer som chokladfyllda bullar eller knapriga lavendelbiscotti. Så ett stort tack till henne som inspirerade mig att börja!

Där har ni grunden till hur hela min passion för mat uppkom. För att komma till min slutsats så har jag bakat mycket det här året, varierat flitigt och lagat både bröd & bullar, småkakor, tårtor, bakelser, pajer, pasta och massa annat gott, men jag har aldrig känt, förens nu, att jag gjort någon riktig pang, wow, fantastisk skapelse. Något som man är riktigt, riktigt stolt över, något man skulle tänka sig kunna representera sigsjälv med. Men nu har jag gjort det och jag tyckte att den både såg och smakade underbart! Tre lagar av krämig chokladmousse, mörk, ljus och vit. Försiktigt vilande på en kladdkakebotten. Kombinationen var krämigt, fluffigt och gott. Chokladälskarens dröm...

Ifall man inte stressar och tar det lugnt så är den rätt så lätt att göra. Det går att göra i förväg och kan bevaras i frysen. Hoppas ni antar utmaningen för det är den värld!

Moussetårta med tre sorters chokladmousse:
100 g smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Vit chokladmousse:
1 gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Mjölkchokladmousse:
1 gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad (40%)

Mörk chokladmousse:
1 gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (70%)


Sätt ugnen på 175°.

Chokladbotten: Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka fem-tio minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara lite mjuk i mitten.

Chokladmousse: Alla tre mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.

Koka upp den resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet.

Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.

Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.

Riv lite choklad att dekorera toppen av tårtan med, sen lägg på några hallon eller jordgubbar.




En Guds Gåva

Cheesecake är en av mina favorit tårtor/kakor/efterrätt, man kan ha det som vad som helst! Det finns vanlig cheesecake, choklad, frozen, frukt.. you name it!

Igår när vi satt på min systers brygga och solen sken bjöd hon på en fin bit cheesecake med hallon och svartvinbärssylt. Hela kombinationen tycket jag var väldigt lyckad och ett mysigt bevis på att nu är det äntligen sommar!




Veckans Mumsbit

Idag har jag firat min fina syster som fyller 36 år idag, stort grattis till henne! Jag och mina föräldrar åkte ut till min systers landställe och åt lunch. Det var jätte härligt väder och god mat.

Nu ska vi koncentrera oss åt veckans mumsbit! Eftersom vi har ett litet körande tema här med matupplevelser från London så tänker jag ägna veckans mumsbit till det också! Jag har så mycket kvar att visa och börjar med glädjen som spreds när vi såg att Crispy Cream hade små stånd lite runt omkring den fina staden.
Crispy Cream är ett amerikanst märke som gör väldigt smaskiga munkar! Allt från de originella glasserade, chokladöverdragna, jordgubbkrämsfyllda och cookies & cream smaksätta. När vi insåg att det fanns där i den tjusiga food hall, alldeles brevid vårat hotell, så bestämde vi oss för att köpa varsin och sätta oss med den skinande solen i hyde park.
Jätte, jätte mysigt var det! Ifall ni får chansen att pröva dessa munkar så är det ett måste! De är färska och saftiga samtidigt som krämen, i de fyllda munkarna, är smakrik och riktigt god!

4.5/5 ger jag min favorit av dem alla Strawberry Cream!


Chocolate glazed, Strawberry & Cream

Ett måste!

Ville bara slänga in vad vi tyckte var ett måste när vi åkte utomlands. Många kan tycka att det är väldigt överskattat och utjatat, men jag tycker ändå det finns en finess i det. Det jag snackar om är starbucks! Den amerikanska kedjan som säljer kaffe i alla dess former. De finns ju inte i Sverige, förutom på flygplatsen, så nu passade vi på!
En godsak från starbucks är ju deras frappucinos som kommer i choklad, jordgubb, caramell och vanilj smak. Ni som inte känner till det så är det en milkshake liknande dricka, det är is blandat med mjölk, smaktillsatsen och massa grädde.
Onyttigt men gott.



Hemma

Gokväll alla baksugna läsare! Nu har jag kommit hem efter en otroligt fin resa. Jag och min bästa kompis Stephanie hade så himla kul och verkligen njöt av tiden i London med 26 grader(!!!!). Jag skulle kunna egna en hel memoar till att berätta om vad vi gjorde och så, men den här bloggen handlar ju om bakning och mat så därför visar jag upp alla mina fantastiska matupplevelser!
Jag kan minst sagt säga att det var många, men jag kommer iallafall berätta om en av mina favoriter. Nämnligen hotell frukost buffén, det är ju en av de godaste grejerna jag vet!
På hotellet som vi bodde på var utbudet stort, alla mina favoriter som croissanter (vanliga, chokladfyllda och mandelmassafyllda), scrambled eggs & bacon, härliga bröd sorter och färsk frukt var närvarande. Det ända jag saknade som jag faktiskt blev lite förvånad av at de inte hade var pannkakor. Det brukar ju vara standard, but i guess you can't have it all.
Hoppas ni har en super påsk!


Ägg, våfflor, grönsaker, parmaskinka.


Te, färsk frukt, blåbärs & choklad muffins (vilket var de absolut bästa muffinsarna jag någonsin smakat) och en croissant.

LONDON!

Åh! Nu är det äntligen dags för mig och min bästa kompis Stephanie att fara iväg till London!! Iförsig åker vi inte förens imorgonbitti, men då kommer jag inte hinna blogga. Jag ska ta massa bilder på alla matupplevelser, vilket kommer bli många. På listan står strabucks (redan på arlanda), hotell frukostbuffé, fish n chips, afternoon tea, indiskt, jamie olivers italia och massa annat spontant! Sen ska vi förstås shoppa galet, turista flitigt, gå fina promenader i hyde park, nattaktiviteter och enbart njuta!
Hoppas ni får ett riktigt härligt påsklov fylld med massa bak förstås! Kommer hem på torsdag med massa blogg inlägg!

Här kommer mitt mästerverk som blev en otrolig succé! Receptet kommer upp efter london!
Varsegod och dregla! :)


Party in the kitchen

Det är fullt ös här i köket! Mjöl överallt, 100 kastruller på spisen och grädde lite här och var. Men det är väldigt charmigt! Jag hade tänkt göra ett mästerverk, kommer jag lyckas?

Kan ni gissa vad jag gör?


Goda måltider!

Tänkte bjuda på några bilder från förra veckan då jag unnade mig takeaway vaje dag.. hehe. Mina två favoriter var libanesiskt som jag köpte på tabouleh på kungsholmen och indiskt av india lord. Indiskt och Libanesiskt är det väldigt sällan jag äter så det gjorde det extra gött!
Hoppas ni också tar hand om er och äter extra god mat! Ha en trevlig fredag!


Falafel, spenat piroger, hommus, grillad halloumi och pita bröd. Ursmarrigt!


Chicken Tikka Masala med ris och vitlöks naan! Naan bröd är ju bara så gott!

Morötter är ju nyttigt..?

Hej fina läsare! Blir så glad när jag ser att bloggen växer, det är inte stora siffror än, men varje gång jag får en till läsare blir jag alldeles  varmhjärtad! Så tusen tusen tack!
Jag tänkte fira det och faktummet att jag är ledig imorgon genom en ultra mysig kaka. Jo Morotskakan! Jag har länge letat efter ett recept på en riktigt saftig, fräsch morotskaka. Det har nämnligen hänt mig många gånger, ofta på cafeer, att man blivit bjuden på en torr kaka med smulig glasyr. Det är bland det värsta jag vet!
Men när jag fick min första kokbok, Två systrars söta, så såg jag att de hade vad de kallar den Ultimata Morotskakan, och då var jag bara tvungen att prova! Systrarna Eisenman är faktiskt kända för deras morotskaka och såklart deras delvils chocolate cake som jag tidigare berättat om.

Kakan var som utlovad, ultimat! Saftig, smakrik, god glasyr och inte alltför mäktig. Så ifall ni också är trötta på den trista torra varianten, testa den här:

Ultimata Morotskakan:
2-3 medelstora morötter eller 2 dl morotspuré
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl raps eller solrosolja
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas

Glasyr:
200g creme cheese
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa en rund bakform.
Koka morötterna mjuka. Kör sedan till puré i matberedare. Låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt valnötter, kokosflingor, morotspurén och ananas. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
Låt kakan svalna i formen. Ta ur kakan och sätt den på galler. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred över kakan.


Veckans Mumsbit

När man varken har tid eller ork att baka och sötsuget är otroligt högt, man vill inte ha några fjantiga småkakor utan en riktigt maffig tårta, det är då man går ner till närmaste butik och köper frödinges tårtor. Frödinge är ju annars kända för deras kladdkakor men de gör också mumsiga tårtor för ett behagligt pris.
Det finns två smaker att välja mellan. En mörk chokladmoussetårta med bär och den andra med vit chokladkräm/mousse och bär. Mitt sug går direkt till den vita chokladtårtan! Jag och vit choklad har en speciell relation, det klickar liksom.

Fick smaka en bit av vit chokladtårtan, av min snälla kompis, och den var väldigt smaskig för att vara köpt.
Jag ger den en: 4/5.


(bilder)

Jitterbuggare

Många av er som nu läser det här undrar vad för någon märklig bakelse jag har hittat på. Namnet Jitterbuggare låter lite konstigt, men låt inte det lura er, för den här kakan är mycket simpel och samtidigt mycket god!

Det är en klassisk kaka som har funnits till länge. Den är en perfekt blandning av den kakiga mördegen och den sega marängvirvlan! Vid tillagningen var det lite kladdigt om fingrarna, men vad gör det? Det här receptet hittade jag ur en fantastiskt smidig liten bok som heter "Sju sorters kakor". Den innehåller alla de klassiska recepten med allt från småkakor, kanelbullar och prinsestårtor. Boken fyndade jag på bokrea och fick den för 35 kr!

Jitterbuggare:
Mördeg:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
1 äggul
Fyllning:
1-2 äggvitor (enklast med en, blir inte så kladdigt då)
1 dl socker

Sätt ugnen på 175 ° C.
Arbeta samman mjöl, socker, matfett och äggula till en deg. Låt degen vila kallt i några minuter.
Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
Dela mördegen i 2 delar och kavla ur varje del till ungefär 1/2 centimeter tjock rektangel.(16x30).
Fördela fyllningen på varje degplatta och rulla ihop dem som två rulltårtor.
Lägg dem på en skärbräda och ställ in dem i kylen i 15 min. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem sen på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter och njut.

Bilden är inte rättvis. Döm inte på utseende utan på den härliga smaken.


From Paris with Love

Bonjour mes amis! Igårkväll kom två brunbrända föräldrar hem från Frankrike. För att jag inte skulle bli så avundsjuk hade mamma köpt hem ett litet paket! Nämnligen ett stort urval av Macarons! Bakelserna kommer ursprungligen från Paris och de är mest kända från cafeet Ladurée.

Jag hade inte smakat macarons riktigt ordentligt tidigare, så det passade perfekt att mina första skulle vara från deras ursprungsland. De här små söta bakelserna har ju fått så himla mycket uppmärksamhet på sistone, de har blivit den nya "baktrenden". En förklaring kan vara att de är rätt så roliga, då man kan göra dem i oändliga smaker och färger.

Jag prövade somsagt en igår och den var med all rätt god, men det var tyvärr ingen explotion, som jag hade väntat mig... Nu efter förstår jag egentligen inte det stora fenomenet, varför de har blivit så populära. Men det var roligt att smaka och jag kan inte undgå hur otroligt fina och söta de är!



Nytt på mathyllan!

Sveriges största kärlek Marabou, som finns i så många former och smaker har nu kommit på något nytt. Nu har de lanserat Chocolate Chip Cookies med bitar av marabou i. De är vanlig mjölkchoklad och sweizerchoklad man har att välja mellan. Jag tycker det låter som en väldigt mumsig ide, men jag tycker inte det är något helt nytt fantasktiskt fenomen. Kakan är nog jätte god, men vi har väl alla smakat den förr..

Den är nog värd att testa men jag kommer fortsätta att baka mina egna kakor. Det känns både mysigare och godare. Men vad vet jag? Har någon smakat dem och tyckt att det var the new big thing?


(bild)

Devils Chocolate Cake

Titeln säger allt! En fluffig chokladkaka med chokladkräm (ganache) fyllning och täcke. Sen att toppa det med färska jordgubbar, det är verkligen pricken över i-ett. Just nu kostar de 9 kr packetet på Pris Extra, så värt det!
Många choklad kakor med kräm kan oftast bli väldigt mäktiga och lite too much choklad. Men den här har den perfekta brytningen. Jag hoppas ni bakar och njuter för det här är en upplevelse du inte vill missa!

Devils Chocolate Cake:


200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl vatten

Chokladkräm:
500 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
150 g smör

Sätt ugnen på 175 °. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 2 liter.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda torra ingridienser och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. Vispa till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min eller tills en provsticka är torr.
Låt kakan svalna på galler.

Gör under tiden i ordning chokladkrämen. Smällt chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över vattenbad. Låt svalna helt. Det här momentet är jätte viktigt, för om man inte låter det bli kallt blir konsistensen helt fel. Vispa sedan med elvisp i några minuter tills en slät kräm. När den är klar ska den ha en lätt gräddig konsistens och färgen skall ha ljusnat.
När kakan är kall, skär den i två bottnar och bred chokladkrämen på den undre delen. Lägg försiktigt på den andra delen och bred resten av chokladkrämen över hela kakan, även på sidorna!


Pasta är alltid gott!

Jag älskar pasta! Det är nog inte så ovanligt, när hela världen delar mina känslor! Men jag älskar pasta extra mycket då jag inte får det så ofta hemma. Mina föräldrar är väldigt gammelmodiga och lagar bara typisk husmanskost, vilket kan vara väldigt gott men det kan lätt bli för mycket när man får det hela tiden. Så då jag lagar åt migsjälv blir det oftast pasta.
Igår bjöd jag min vän Anna på en 3 rätters middag, hon blev mycket glad och tyckte det smakade väldigt gott. Det är så mysigt att bjuda på en middag som verkligen blir uppskattad.

Jag började med att servera mexikanska quessilladas som innehöll pesto, mozzarella och parmaskinka mellan två buritobröd och sen pesto, chillisås, kyckling och riven ost i de andra två. Vi var så hungriga så vi åt upp dem direkt innan jag hann ta en bild. Men det går att hitta massor på nätet!

Till huvudrätt blev det en super enkel pastarätt som var riktigt krämig och god!
Krispig, krämig pasta:
3-4 portioner.

2 paket bacon ( för att piffa upp det kan man bara ta 1 paket bacon och kompensera med 1-2 strimlade kyckling fileer)
1 liten purjolök
200 g färska champinjoner
Crème bonjour crème fraiche vitlök & örter (den gröna)
1 förp Kelda laga mat 4%
3 Portioner pasta

Dela purjolöken och skölj bladen noga, strimla purjolöken och baconet, skiva champinjonerna.
Stek alltihop var för sig tills löken är mjuk, champinjonerna har fått färg och baconet är knaprigt.
Koka vatten och lägg sen i spaghettin (eller någon annan pasta). Blanda allt det stekta med crème fraichen och grädden i stekpannan, smaka av med salt och peppar. Blanda med den nykokta spaghettin.


I just died and came to heaven

ÅÅh, idag ska jag dela med mig med en av mina favoritkakor. De brukade klassas som min absoluta favorit, men sen kom white chocolate cranberry cookies och stal ledningen. Den himelska kreationen visar jag en annan dag.

De här är en kaka med ett krispigt skall, mest kanterna då, och seg kladdig mitten. Man kan variera denna kaka oändligt, med att byta typ av choklad, hälla i lite nötter eller torkad frukt. Det bästa är att man kan applicera kakao om man vill ha mörk chokladsmak eller skippa kakaon ifall man vill ha vanlig cookie smak.

Varsegod och njut!

White Chocolate Chip Cookies:
100 g smör eller margarin
1½ dl råsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
Knappt 1 tsk bakpulver
2 msk kakao (kan uteslutas)
100 g vit blockchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop smöret och råsocker med en elvisp.
Tillsätt ägget i blandningen. Rör om väl. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao noga. Tillsätt det i kaksmeten.
Grovhacka den vita blockchokladen. Rör ner den i smeten. Klicka ut smeten till tolv kakor med ett par centimeters mellanrum på en bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt dem svalna på galler.




Marängsnöbollar

Det här var ett roligt litet experiment! Jag trodde det skulle vara den typsika maräng känslan, hårda och luftiga, men istället var det sega och mjuka. De var väldigt söta och konsistensen var någonting mellan havrebollar och sega skumgodis. Det låter väldigt märkligt, jag vet, men så uppfattade jag dom.
Hehe, Jossan och Charlotte som åt upp dem sa iallafall att de var goda!
Så om ni är sugna på något sött, lite godisaktiskt, men inte orkar gå till affären har jag din lösning.

Receptet kommer ifrån en av mina favorit kokböcker; Två systrars söta.

Maräng bollar (30 bollar):
5 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 dl vatten
1 kryddmått salt
2 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
ca 2 dl kokosflingor

Kokoa upp socker, sirap, vatten och salt till 15o grader. Ta starkt bräckprov (droppa lite sockerlag i iskallt vatten, lyft upp. Om den blir hård och spröd är temperaturen den rätta) eller så använder du en mat termometer som visar när det är klart.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll långsamt i den heta sockerlagen under kraftig vispning. Fortsätt vispa i ca 10 minuter till en tjock massa. Avsluta med att vispa i vaniljsockret.
Forma små bollar med blöta händer. Rulla bollarna i kokosflingor och ställ in i kylen i minst 30 minuter.


Kärlek till mumset!

Godmorgon! Min morgon blev plötsligt så mycket bättre! Det är nämnligen så att min musiklärarare är sjuk, vilket betyder att jag får en skön sovmorgon. Jag hinner dock inte baka, haha det ända jag tänker på nuförtiden :)

Idag kommer mina kära kamrater få en fin överraskning då jag ska bjuda på kärleksmums som jag bakade igårkväll. Det är lite dedikerat till min vän Filippa som älskar kärleksmums, så jag hoppas hon blir glad.
Jag försöker att baka så mycket som möjligt för mina nära och kära eftersom att jag älskar att bjuda på det jag bakar, det är nästan det bästa med bakningen. När någon uppskattar och njuter av någonting som man har gjort själv, då blir jag jätte glad!
Så nu har ni tipset för att göra mig lycklig (ät mina bakverk, hihi).

KÄRLEKSMUMS:
150 gram smör
1,5 dl mjölk
2 st ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4,5 dl vetemjöl

Glasyr:
50 gram
smör
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Värm ugnen till 225 grader. Smöra och strö kokosflingor eller lägg ett bakplåtspapper i långpannan.
Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Rör ner smörblandningen.
Blanda bakpulver, vaniljsocker, siktad kakao och mjöl och rör försiktigt ner i smeten.
Bred ut smeten i långpannan och fördela den jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Häll i kaffe, siktad kakao, vaniljsocker och siktat florsocker och rör till en jämn smet. Koka samman tills glasyren tjocknar något.
Ta ut kakan och bred över glasyren medan kakan är varm. Strö över ett lager kokosflingor.
Skär kakan i fyrkantiga bitar med en kniv.

Hälsningar från en glad Olivia!



En vit kokos dröm

Dessa kakor fyllde mitt kök med dröm liknande dofter, fyllde min mun med fantasktiska smaker och spred massor med kärlek. De är knäckiga och sega på samma gång, havregrynen och massor med kokos gav tuggmotstånd medan den vita chokladen smälte i munen. Dessa söta kakor passade mig perfekt.
Man skulle kunna göra dem lite mindre än vad jag gjorde för att få dem lite sötare och te party aktiga.

När det inte är så fint väder, som det trista gråa vädret det är just nu, så kan det vara så himla mysigt att baka några små kakor, till det koka en kopp te och bara mysa.
Man kan om man vill byta ut den vita chokladen med en mörk variant om man så vill.

Myskakorna:
200g rumsvarmt smör
1½ dl socker
½ dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
0.5 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
100g vit choklad
3 dl havregryn
1 dl kokosflingor

1. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör, sirap och socker poröst med en elvisp. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker, häll sedan ner det i smörblandningen.
2. Grovhacka chokladen och tillsätt den, havregrynen och kokosflingorna i degen. Rör ihop till en deg. Forma till kulor och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Platta ner lätt med fingertopparna.
3. Grädda mitt i ungen i ca 10-15 min. Låt svalna. Sen är det bara att börja njuta!


16 ynka dagar!

Jag har precis vaknat och ligger och taggar med Stephanie om att det bara är 16 dagar kvar tills vi åker till LONDON!! Vi har plannerat den här resan sen i sommras då vi satt och åt middag på mitt landställe, och att nu tänka sig att det bara är 2 1/2 vecka kvar. Galet galet!
Vi ska vara där i 4 dagar och shoppa, njuta, vandra, uppleva matkulturen och massa annat skoj! Jag är ganska taggad på att just kolla vad för några olika bakverk och maträtter de har att bjuda på, medan Stephanie tänker mest på kläderna.. Men jag drar med henne på mina matupplevelser ändå!
Jag längtar till afternoon tea, med massa små söta smörgåsar, scones och såklart te. Sen är väl fish n chips ett måste? Aldrig provat det, så det blir interessant, har också hört att man måste pröva deras indiska mat. Det är ju jätte många som immigrerar från indien, det är kanske därför :)
Nu ska vi upp och äta frukost och plannera varända detalj! Haha jag är ju en mycket organiserad människa, ibland driver jag Stephanie till vansinne för jag vill bestämma vartända steg. Ni får ha en mysig dag, dock med lite tråkigt väder, så återkommer jag lite senare med ett nytt smarrigt recept!


http://library.thinkquest.org/06aug/01253/Hotspots%20in%20Europe/3004617London.gif
(bild)

RSS 2.0