Rabarbermarängpaj!

Hej alla goa människor! En riktigt rolig paj att göra när man vill ha någonting annorlunda är denna rabarbermarängpajen. Den är otroligt god, med en spröd mördegsbotten, ljuv rabarberkräm och seg maräng. Perfekta blandningen av både konsistensen och smakerna!
Som ni ser på bilden, så failade jag när jag skulle applicera marängen, då jag märkte efter ett varv att marängen var slut! Så jag gjorde det bästa av situationen och tryckte ut var ända lilla droppe. Ni kan absolut bara bre över marängen också för att slippa mitt lilla problem...

Rabarbermarängpaj:
3
dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör
2 st äggulor
350 g skalade och hackade rabarberstjälkar
knappt 1 dl socker
1 vaniljstång
3 äggvitor
1 dl socker

Sätt ugnen på 175 °. Lägg i mjöl, socker och smör i matberedaren. Tillsätt äggulorna och kör lite till, överarbeta inte degen! Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Klä en pajform (20-24 cm) med degen och nagga botten. Låt vila ca 15 minuter till i kylskåp. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Efter du tagit ut pajen höj värmen till 200°.

Rabarberkompotten: Snitta en vaniljstång på längden. Skrapa ut fröna och lägg ner frön och stången i en kastrull tillsammans med rabarberbitar och socker. Låt koka ihop på medelvärme, tills rabarbern mjuknat, i ca 7 minuter.

Vispa äggvitorna i en bunke med 1/3 dl socker med elvisp. Vispa tills marängen är fast. Tillsätt sedan resterade 2/3 dl socker i omgångar, lite i taget, och öka på hastigheten. Vispa i ca 4-5 minuter, marängen ska bli tjock, fast och glansig.

Fyll det gräddade pajskalet med rabarberkompott och dekorera med marängen. Grädda i ugnen tills marängen fått färg, ca 10 minuter.



Svartvinbärspaj

Här är en jättegod sommarpaj som har en grym balans mellan syrligt och sött, den söta pajdegen mot de syrliga bären. Är godast med en kula glass men går att ha vispgrädde också. Sen är den superenkel att göra, så det krävs inte så mycket av en. Njut!

Svartvinbärspaj:
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått bakpulver
1/2 dl socker
5-6 dl svart eller röda vinbär
1 dl socker
1 /2 dl potatismjöl

Sätt ugnen på 225°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver. Rör om och häll i smöret. Arbeta snabbt ihop degen. Platta ut den i en osmord form.
Fyll med bären varvade i socker och potatismjöl.
Grädda i 25-30 minuter.


American Pancakes!

Brunch måste vara den godaste måltiden någonsin! När man kan göra så mycket gott, njuta och ta det lugnt medan man äter. Då man kan blanda det söta från frukosten med det salta från lunchen. Vad som är ett måste på mitt brunchbord och frukost för den delen, är pannkakor! Om det är amerikanska, svenska eller ja isländska, det spelar inte så stor roll! Här har jag ett utmärkt recept på amerikanska pannkakor! Fluffiga matiga och fina! Bli inte skrämd av vinägern, smaken känns inte, det är bara reaktionen för att göra dem fluffiga :)

American Pancakes:
2,5 dl mjölk
1 msk vitvinsvinäger
5 dl mjöl
0,75 dl socker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
25 g smör
2 msk vaniljsocker
4 ägg

Blanda mjölk och vinäger och låt det vila. Blanda i en bunke mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker. Lägg i äggen, de smälta smöret, mjölkvinägerblandningen och vispa så det blir klumpfritt. Lått vila 30 min innan tillagning. Hetta en stekpanna på högsta värmen, klicka ner en bit smör. När smöret smällt sätt ner värmen på medelvärme och stek pannkakorna.




Snuskigt goda Brownies

Riktigt saftiga, double chocolate brownies har jag att dela med mig idag! Det smälter i munnen samtidigt som chokladbitarna ger precis rätt tuggmotstånd. Rejäll chokladsmak då det är både kakao, smält choklad och chokladbitar i. Ja, vad mer kan man säga? Baka dem!! De är farligt goda och beroendeframkallande... Beware!

Jag gjorde dem utan att ha på frosting/glasyr topping, tyckte det funkade prima ändå! Men om man vill gotta sig extra och göra det till tripple chocolate brownie, så varför inte!?

Double Fudge Brownie:
230 g smör  
460 g socker
4 stora ägg
120 g kakao
30 g smält choklad
1 tsk. salt
1 tsk. bakpulver
1 msk. vaniljextrakt
170 g mjöl
220 g grovhackad choklad (jag hade i vit och mörk choklad)

Topping:
100 g smör
150 g choklad
100 g florsocker
50 g kakao + msk vatten (bara om ni vill ha extra stark chokladsmak)

Sätt ugnen på 180° C. Smält smör och 30 g choklad i kastrull och ta från värme. Rör i sockret.
Vispa lätt ägg och häll i  siktat kakao, salt, bakpulveroch vaniljextrakt. Lägg i smör blandningen och rör sist ner mjölet. Hacka chokladen och häll i.
Lägg i en smord eller bakplåtspappers klädd form, ca 20x30 cm.
Grädda i 30 min.
Smält chokladen så den blir flytande. Vispa rumsvarmt smör och florsocker. Häll i och blanda ner chokladen. Om ni vill ha stark chokladsmak blanda kakao och vatten och blanda i det.
Ta ut brownie'n och låt svalna, skär sedan i fyrkanter och lägg på toppingen.

Bild 1 är tagen precis när de kom ut ur ugnen och bild 2 var dagen efter. Jag föredrar dem dagen efter då dem blivit lite segare. mums




Lumma!

I årets sista stora projekt i svenskan, gjorde jag och min grupp en presentation om de isländska sagorna och i samband med det hade vi kreativa event. När vi fick uppgiften tänkte jag direkt på bakningen, för jag har ingen vidare röst och en teater verkade för omständigt.. hihi
När jag skulle leta efter isländska recept så kände jag att det inte skulle bli nån succe att bjuda på rökt-sur haj som är en av de mest traditionella maträtterna, men att kanske isländska pannkakor skulle passa bra till min klass, och lumma blev det!. Skillnaden på lumma och hederliga svenska pannkakor är den stora mängden bakpulver, mjöl och att de ska gräddas i stekpanna rätt så länge.
Men de blev faktiskt riktigt goda! Man kan äta lumma varma, kalla och även som smörgås. Jag serverade dem med sylt eller socker och det funkade kanon.
Det är en rolig variation ifall man tröttnat på klassikern ;)

LUMMA: 7 portioner
9 dl vetmjöl
1 dl socker
5 tsk bakpulver, lite rågade
1 tsk salt
2 ägg
ca 6! dl mjölk

Vispa ägg och socker lätt. Häll i mjölken och sen mjöl, bakpulver och salt.
Värm stekpannan på högsta värme och lägg på en klick smör. När den smält sänk värmen till medelvärme (jag körde på 5an) och häll i smeten. Ifall ni vill ha stora tjocka pannkakor så häll i smeten så den täcker hela bottnen av pannan, men det går också att göra plättstorlekar. Grädda i några minuter tills toppen är rätt torr och har format stora luftbubblor, men glöm inte att kolla så inte undersidan bränns.

Godast att servera varma! Går att frysa.

Ni får ursäkta mobilkamerabilden, men var tvungen att visa för att de va så gott.


Mums Cupcakes!

Åh vad gott det är med cupcakes! Om ni är riktigt sugna på cupcakes, som jag var igår, så är detta receptet perfekt! Riktigt simpelt men hur gott som helst! Cupcakes kan man ju variera i all oendlighet, man kan verkligen dra ut på sin kreativitet när man smaksätter.
Igår bestämde jag att double chocolate cupcakes med white chocolate frosting was the way to go!

Double chocolate cupcakes with white chocolate frosting:
2 ägg
200 gram strösocker
130 gram mjöl
50 gram kakao
2 tsk bakpulver
en nypa salt
1 1/2 dl mjölk
1/4 tsk vaniljessesns
160 gram smör, smält
120 gram mörk choklad, grovt hackad

Frosting:
3,5 dl florsocker
230 g smör
200 g vit choklad

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa socker och ägg riktigt vitt och luftig med en elvisp.
  3. Sikta ned och blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
  4. Blanda mjölk och vaniljessens i en annan bunke.
  5. Vispa växelvis ner de två blandningarna i äggsmeten. Vispa tills allt blivit väl blandat.
  6. Rör ner det smälta smöret och blanda ordentlig med en träsked och rör tills sist ner chokladhacket.
  7. Fördela smeten i 12 pappersformar, ha gärna 2 pappersformar, så håller de formen bättre, fyll till 2/3.
  8. Grädda i ca 30 minuter. Det skall inte fastna något på en provsticka som stickas ned.
  9. Låt dom svalna på galler.
  10. Frosting: Ta mjukt smör och blanda med florsocker häll sedan i den smällta chokladen och vispa i några minuter.
  11. Innan du applicerar frostingen se till så cupcakesen har svalnat. Good Luck!



Fish Nuggets

Tjena tjena! Söndagens middag blev riktigt lyckad. Det blev en super enkel men god rätt. Ni har väl hört om chicken nuggets men fish nuggets då? Det är en rolig variant av fiskpinnar och fish n chips.
Det som var så gott med det här receptet var hettan från chillin och smaken av den goda fisken! Perfekt för en vardag när man inte orkar göra så mycket men ändå vill ha något gott.

Fish nuggets med klyftpotatis:
500 g bitar torsk eller sejfilé
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
0,5 dl sesamfrön
3+3 msk olja till stekning

Rostad klyftpotatis:
2 klyftade bakpotatisar
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 200°C. Lägg potatisklyftorna på bakplåtspapper i långpannan och ringla över olivolja, salta. Ställ in i ugnen i 30 minuter tills de är mjuka och fått färg.
Torka av fisken med hushållspapper. Vänd fiskbitarna i mjöl. Vispa upp ägget lätt. Blanda ströbröd, paprikapulver, chilipulver och sesamfrön. Doppa de mjölade fiskbitarna först i ägget och sedan i ströbröds blandningen.
Hetta upp 3 msk olja i en stekpanna. Stek hälften av fiskentills de fått färg, vänd dem och stek andra sidan, cirka 3 minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper. Gör likadant med resten av fisken. Servera med klyftpotatis och ketchup. 


Rulltårta

Rulltårta är ett klassiskt bakverk som många blev bjudna på hemma hos farmor. Det som är så bra med just rulltårta är att man kan variera den oändligt, med bär, med choklad eller varför inte kokoskräm? Sen vill jag verkligen pröva att göra drömtårta också, då det är chokladrulle och smörkräm emellan, låter ju smaskens!

Idag prövade jag en simpel blandning av sylt och grädde och det blev jätte mumsigt! Riktigt fluffigt och sommrigt!
Jag längtar så otroligt mycket till sommarlovet då jag kan baka konstant och pröva nya grejer hela tiden, men det är bara en knapp månad kvar så det är bara att vänta!
P.S. det är okej om den inte ser perfekt ut, det är nämnligen ganska svårt att rulla utan att det blir kladdigt.

Rulltårta med syltgräddefyllning:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller gräddfil

Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
1- 1 1/2 dl sylt (jag använde drottning)

Sätt ugnen på 250° C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten och tillsätt vätskan.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda mitt i ugnen i 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den svalna.
Bred på fyllningen och rulla ihop kakan. Skär sedan i bitar.


Syltrutor!

Goda syltrutor som är en bra balans mellan söt och syrligt. Original receptet var för lingonsylt men eftersom vi hade så mycket hallonsylt hemma använde jag det och minskade sockermängden lite. Jag hade ingen långpanna så jag använde en vanlig pajform och sen delade de i fyrkanter. Servera precis när de har kallnat.
Peace!

Hallonsyltrutor:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg
2 dl sylt
Strössel:
1 1/2 dl havregryn
1 dl socker (om ni använder söt sylt ta bara 1/2 dl)
1/2 tsk vaniljsocker
50 g smör

Sätt ugen på 200°C: Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Finfördela smöret i detta. Tillsätt ägget och blanda allt.
Tryck ut degen i en smord liten långpanna ca 20x30. Fördela sylten över degen.
Blanda havregryn, socker och vaniljsocker till strösslet. Smällt smöret och häll över det och blanda. Bred havregrynsmassan över sylten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt svalna och skär sedan i fyrkanter.



Falska Delicato Bollar

Själv tycker jag att de köpte delicato bollarna är mycket godare än om man gör egna chokladbollar, jag skäms oerhört när jag skriver det, för de innehåller nog bara massa Eämnen och konserveringsmedel, men de är ju mycket godare... För er som delar mina känslor behöver ni inte oroa er för det finns en lösning.
De här chokladbollarna smakar inte exakt som de köpte men de är ganska likt, det är samma koncept med att man inte känner de hela havregrynen och att de har en god chokladsmak.
Jag tyckte de var jätte gottiga och bra ifall man vill variera sig med klassikern.
Ha det bra!

Hemmagjorda delicato:
3 dl havregryn
100 gr rumsvarmt smör
0,7dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kakao
1 msk grädde
Kokos
smält choklad

Mixa havregrynen till ett mjöl, du kan antingen krossa det i mortel eller bara köra det i en mixer. Vispa sedan smör och socker med elvisp i ca 5 minuter. Tillsätt vaniljsocker och kakao under vispning. Häll i hälften av havremjölet, sedan drygt en msk flytande (ej vispad) grädde innan du häller i resten av havremjölet. Vispa ihop och låt sedan smeten stå kall en stund. Forma bollar i valfri storlek. Ställ dem kallt. Smält mörkchoklad och doppa sedan bollarna för att sen rulla dem i kokos eller pärlsocker.


Chocolate

När Catti fyllde år var det självklart att en tårta skulle bakas! Choklad funkar för alla och är det säkra kortet, sen är det också hur gott som helst. Den kakan jag gjorde var väldigt fluffaktig och chokladrik, mycket mumsig! Hope you enjoy my dears.

Chokladig Chokladtårta:
250g smör
2,5 dl farinsocker
2,5 dl mjölk
100 g choklad, mörk
4 st äggulor
4 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
4 st äggvitor

Fyllning
2 msk kaffe, starkt, bryggt espressokaffe
50 g choklad, mörk
75 g smör
1 dl florsocker, (60 g)

Glasyr
150 g mörkchoklad
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl creme fraiche

Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker till en mjuk jämn massa. Värm mjölken försiktigt i en kastrull tillsammans med chokladen tills den smält.
Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna en i taget i smör- och sockerblandningen.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner det samt den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i smeten.
Kläm fast ett smörpapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt den svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.
Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt. Låt det svalna lite grann. Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen. Dela kakan i 2 bottnar och lägg fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.
Glasyr: Smält chokladen i en skål i ett hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Blanda om till en jämn blank smet. Täck tårtans kanter och ovansida med glasyr och ställ tårtan kallt.



Cookie som en kaka

Min kompis Kathleen fyllde nyligen år så då var det dags att sätta på sig förklädet och börja baka! Jag gjorde en jätte rolig kaka som egentligen är kakor. Hänger ni med? Det är en vanlig kakdeg, men istället för att klicka ut den som kakor så trycker man ner den i ett gjutjärn eller som jag gjorde i en vanlig kakform! Riktigt smarrigt! Hårt och krispigt på kanterna och mjukt och segt i mitten. Så baka på för det är super enkelt!!! :)
Recept från Tre systrars söta.

Chocolate chip cookie i gjutjärn(eller bakform):
200 g rumsvärmt smör
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 dl hackad mörkchoklad
2 dl hackad mjölkchoklad (kan bytas mot vit)

Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och mjöla en stekpanna i gjutjärn, ca 25 cm i diameter(eller en bakform).
Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägget.
Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker  och salt. Rör ner i smeten och blanda till en slät deg. Tillsätt chokladen.
Tryck ut degen i stekpannan eller bakformen. Grädda i ugnen i ca 40 minuter. Låt inte kakan stå inne för länge för den blir lätt torr.
Låt svalna på galler. Kakan kan serveras som den är eller med en kula vaniljglass.

Njut!


Princesstårta!

En riktig svensk klassiker är princesstårtan! Gudomligt god med lager av sockerkaka, vaniljkräm, sylt, grädde och sist grön marsipan! Denna tårta förknippar jag med barndomen, mormor, barnkalas och väldigt goda tider. Så i helgen lärde min mamma mig hur man gör sin egen tårta och jag rekommenderar starkt att göra den själv och inte vara lat och köpa hem. För det är verkligen busenkelt att göra även fast man kan fuska lite och använda vaniljpulver som man blandar med mjölk och sen ett marsipantäcke, för då bir det extra lätt. Sen är det också alltid godast hemmagjort!

Princesstårta:
Du behöver:
Alla sockerkaks ingredienserna, ca 5 dl grädde, ett paket färdig marsan eller vaniljkräm (finns att köpa i färdig pulverform), sylt (jag använde hemmagjord hallonsylt), marsipantårtlock och lite florsocker!

Sockerkaka:
3 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret i en liten kastrull och slå sedan i mjölken (eller vattnet) och låt det hela koka upp. Rör hastigt ner den heta smörmjölken i äggsmeten. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och häll sedan i blandningen i äggsmeten. Rör smeten slät (men rör så lite som möjligt). Häll sedan smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

Låt kakan svalna och dela den i 3 delar.

Blanda vaniljpulver eller marsanpulver med mjölk (det står på förpackningen hur mycket man behöver).
Lägg på marsankrämen på bottendelen av sockerkakan. På den andra sockerkaksdelen fördela hallonsylten. Sätt ihop de två delarna (krämen mot sylten).
Sen gör du samma process. Lägg på krämen på toppen och hallonsylten på den översta sockerkaksdelen och sätt ihop.

Vispa grädde fast och lägg på det på toppen ungefär som en kulle så den fina runda tårtformen blir av.
Lägg sist på den färdigköpta marsipantäcket, pudra på lite florsocker och voila så har du en princesstårta!






Tiramisu

Detta är en omtalad efterrätt som är på många menyer i många restauranger och kommer ursprungligen från Italien.  Jag provade för första gången detta verk i london. Det var inte riktigt vad jag hade förväntat mig, tyckte det saknades tuggmotstånd, kakdelen var mjuk och dränkt i alkohol och mascarponen var väldigt mäktig, så det var lite too much för mig. Men kul att ha smakat! Det är bland de roligaste jag vet, att smaka nya grejer och olika typer av mat!


You're in for a treat!

Idag är det söndag och första maj, tyckte det va lämpligt att dela med mig av ett mycket speciellt recept. När det är söndag och man känner att man vill unna sig något riktigt gott innan helgen är över, så ska man baka dessa kakor. Eller dessa kakor behöver inget speciellt tillfälle, de är så goda så man kan äta dem närsomhelst! De är mina Favorit Kakor!
Vit choklad och torkade tranbär är en match made in heaven! Ni får dock ursäkta de konstiga måtten men receptet är ursprunglingen från amerika där alla måt är annorlunda..

White chocolate & Cranberry Cookies:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
120 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 dl farin socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2.25 dl havregryn
2.25 dl hackat vit choklad
2.25 dl torkad tranbär (kan ersättas med russin eller anna torkad frukt)

Sätt ugnen på 200°C.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål, lägg åt sidan. Vispa smör och sockret tills fluffigt. Blanda i ägget och vaniljsockret. Ändra hastigheten till en lägre nivå och häll gradvis ner mjölblandningen. Rör ner havregryn, vit choklad och torkade tranbär. För att få den snygga ojämna cookiestyle utseendet, klicka slarvigt ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen och grädda tills de får en gyllene färg ca 10 min.

Lycka till!




RSS 2.0